maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

Synnytyksen käynnistymisen oireet?

Klo 16.45
Sain tuossa nukuttua hetkisen, noin puoli tuntia. Klo 16.19 heräsin. Aivan kuin joku olis nappia painanu ja samassa kipu tuntui tuolla alavatsassa. Se meni hetkessä ohi. Toinen tuli klo 16.33. Ilmoitin miehelle että tulepa kotiin, jos kohta tulee lähtö. Nää molemmat oli tosi lyhytkestosia, mutta muistot tuli heti mieleen 4 vuoden takaisesta synnytyksestä. Lapsivettä ei enää lorahtele niinkään. Alavatsassa tuntuu pikkusen jomotusta ja menkkamaista kipua. Katsotaan nyt kauanko jaksan tänne ilmoitella "tietoiskuja".

*****************************************************

Klo 15.15
Äippäpolilta soitettiin sitten oman soiton perään ja kysyttiin syntymäaikaa. Laittavat "paperit" valmiiksi synnytyssaliin. Sanoi, että jos mitään supistuksia ei ole tai vettä ei tule liiaksi, tulla aamusta sairaalaan. Vähänkö jännää. Sitten tässä jännitetään koko seuraava yö. Ehkä meillä on vauva sylissä vasta huomenna.. 260607 vaiko 250607.

*******************************************************

Klo 15
Soittelin äitiyspoliklinikalle, jossa oltiin samaa mieltä mun kanssa, ettei vielä tartte hötkyillä sinne suuntaan, vaan kuulostella tilannetta. Kolmannen siteen tuossa vaihdoin ja ne on ollu ihan normisiteitä (ei mitään hehtoyösiteitä). Varsinkin kun supistuksia ei ole. Vauvan liikkumista vaan tarkkailla ja sitten lähteä kun tulee niin paljon vettä ettei side pidä. Täytyy ottaa mukaan yksi side missä nestettä olis, että pääsevät tutkimaan sitä että mitä sieltä tulee. Onneksi asutaan näinkin lähellä sairaalaa, niin ei tartte kiireellä mennä. Toista se olis lähteä vaikka Sodankylästä tai Ivalosta synnyttämään.. Vihlaisuja tuntuu hieman tuolla alapäässä, mutta sekään ei mitään uutta ole. Sitä on tapahtunut tässä viikon verran. Eli muutoksia kohdunsuussa ja -kaulalla varmasti tapahtuu.

Mielummin sitä kotosalla olisi mahdollisimman pitkään, kuin tylsässä synnytyssalissa.. Taitaapi ensi yö mennä sitten sairaalassa pungertaessa.

*****************************************************

Klo 13.45
Täällä kotosalla vielä ollaan. Syöpästiin tuossa miehen kera, onneksi silläkin on helppo "toimistopäivä". Se olisikin jos se olis jossain 60 km päässä tekemässä hommiaan. Vasta mä tähän mennessä aamusta olen vaihtanut toisen siteen housuihin, että vielä en hötkyile sairaalan suuntaan ja sinnekin soittelen ekaksi, että koskas tulisin. Taitaa siis mennä yöhön tämä projekti. Miehellä olis illalla puoli 9 aikaan jalkkispelikin ja kovasti haikailee sinne menoa. Mitään kipuja tai edes supistuksiakaan ei ole. Vaan tota lorahtelua ja jos tätä menoa lorahtelee, niin lorahtelee vielä ensi viikollakin. Olen kuullut että lapsivettä on melkoisesti tuolla masussa. Vauva liikkuu tosi paljon, paljon enemmän kuin aiemmin.. Taitaa sekin arvata jotain tulevasta.

***************************************************

Klo 11.30
Jotain nestettä lorahtaa hallitsemattomasti siteeseen, kun esim. yskäiset tai nouset tuolista istuttuasi siinä kauemman aikaa.. Neste ei voi olla pissaa, ei mulla nyt sentään niin huonot alapään lihakset ole. Nesteen kera tulee melko paljon limaa.

***********************************************

Klo 9.30
Tässä nyt sitten jännätään ja odotetaan..
Supistuksia tosiaan on, mutta ne on suht.koht. kivuttomia. Ehkä hieman enemmän tuntuu alavatsassa sellaista menkkamaista kipuilua supistuksen kera. Aamusta kun heräsin, en meinannut ehtiä vessaan kun lorahti housuun. Siitä mietinkin tuota lapsiveden menoa, että miten se menee? Kaikki kerralla vai lorotellen? Edellisessähän sitä lorahteli vasta synnytyssängyssä maatessa, kun alkoi kaamea työntämisen tarve..

Tyttö vietiin eilen kolmeksi päiväksi hoitoon anoppilaan, jotta nyt olisi oivallinen aika synnyttää.. *vinkvink*

********************************************

Kun edellisestä synnytyksestäni on jo yli 4 vuotta aikaa eikä synnytysvalmennusta ole tässä raskaudessa enää tarjottu. Täytyy netistä etsiä tiedot (joita ei muista ikinä neuvolassa kysyä).. Eli haeskelin tietoa synnytyksen käynnistymisestä..

Hurjaa, sieltähän löytyy melkein pelkästään ennenaikaisen synnytyksen käynnistymisen oireita ja jopa asiaa lehmän synnytyksestä. Ei sitten millään meinaa löytyä tietoa normaalin synnytyksen käynnistymisestä ja sairaalaan lähdön ajankohdasta.

Lopulta erinäisten sairaaloiden sivuilta löytyy tietoa..

******************************************************

Milloin on aika lähteä synnyttämään?

Kun supistukset ovat jatkuneet säännöllisinä (5-10 minuutin välein) jo useamman tunnin ajan ja ne tuntuvat kipeiltä voimistuen koko ajan.

Kun lapsivettä tulee, vaikka sinulla ei olisi supistuksia. Lapsivesi ei tule yhdellä kertaa, vaan sitä tiputtelee jatkuvasti. Lapsiveden mentyä voit saapua sairaalaan omalla kyydillä tai taksilla. Suurin osa synnytyksistä käynnistyy vuorokauden sisällä lapsiveden menosta.

Kun sinulla on verenvuotoa. Raskauden loppuvaiheessa voi erittyä verensekaista limaa kohdunsuulta. Jos ei ole muita oireita, voit vielä odotella rauhallisin mielin kotona.

Kun tuntuu kova jatkuva vatsakipu, joka ei mene ohi.

********************************************

Lapsen tulosta päivän tai parin sisällä on kaksi tärkeää merkkiä.

1. Sikiökalvo puhkeaa eli "lapsivesi menee". Kalvosta ja emättimestä vuotavan kirkkaan lapsiveden määrä vaihtelee naisilla. Jotkut kokevat sen vain pienenä purona, toiset suurena virtana. Saattaa kuulostaa kummalliselta, ettei edes yksi neljästä naisesta koe tätä oireista ensimmäisenä. Se saattaa tulla vasta itse synnytyksen aikana. Mutta jos se tulee sitä ennen, syntyy lapsi melko varmasti vuorokauden sisällä. Jos lapsivesi menee, ota yhteyttä synnytysosastoon tai kätilöösi. Laita ylös kellonaika, lapsiveden väri ja määrä, sekä haiseeko se pahalta. Selosta muistiinpanosi soittamallesi henkilölle.
MULLA SIIS ALKANUT LORAHTELULLA AAMULLA KLO 7.30. I SITEEN VAIHDOIN klo 11.30, II SITEEN VAIHDOIN klo 13.30, III SITEEN VAIHDOIN klo 15.

2. Vuodot. Päivää tai paria ennen supistusten alkamista saatat laittaa merkille punertavia tai hieman verisiä vuotoja. Vuodot koostuvat itse asiassa limatulpasta, joka on sulkenut kohdunkaulan raskauden aikana. Kaikki naiset eivät laita näitä vuotoja merkille, ja jotkut saavat supistuksia ennen kuin limatulppa tulee ulos. Huomaa myös, että nämä vuodot eivät ole samoja kuin ne ruskehtavat, veriset vuodot, joita voit saada synnytystä edeltävän gynekologisen tutkimuksen jälkeen. Näistä ei tarvitse huolestua.
ITSELLÄNI LÄHTI SIIS LIMATULPPA PARI VIIKKOA SITTEN LAUANTAINA. SE OLI KIRKAS, VERIVIIRUJA SISÄLTÄVÄ MÖHKÄLE. SITÄ TULI USEAMMASSA OTTEESSA JA YKSI KÖNTTI OLI MELKO PUNERTAVA JA HIEMAN VERINEN.

SUPISTUKSET:
Selvin merkki pian tapahtuvasta synnytyksestä on se, että alat saada säännöllisiä kohdun supistuksia. Alussa nämä supistukset tuntuvat kuukautiskivuilta tai säryltä ristiselässä, joka tulee ja menee noin 20-30 minuutin välein. Sitten säryt vahvistuvat ja kestävät kauemmin. Supistukset tulevat myös tiheämmin kunnes niitä tulee 3-5 minuutin välein. Pane täsmällisesti muistiin supistusten alkamisajat ja miten kauan ne kestävät.
KIVULIAISTA SUPISTUKSISTA EI SIIS VIELÄKÄÄN TIETOA. "HARJOITUSSUPISTUKSIA" TULLUT TÄSSÄ LOPPURASKAUDESSA SILLOIN TÄLLÖIN..

***************************************

LAPIN KESKUSSAIRAALAN synnytyssalin ja -vastaanoton sivuilla kerrotaan, että

Tavallisimmin synnytys alkaa säännöllisesti toistuvilla kohdun supistuksilla, jotka jatkuvat, tihenevät ja voimistuvat. Varsinaiset synnytyssupistukset tulevat alussa vähintään 10 minuutin välein ja kestävät 40- 60 sekuntia. Niiden aikana kohtu tuntuu aivan kovalta ja ne ovat enemmän tai vähemmän kivuliaita.

Synnytys voi alkaa myös lapsiveden menolla ilman edeltäviä supistuksia. Mukaan on hyvä ottaa terveysside tai housut, johon vettä on valunut, jotta epäselvissä tapauksissa voidaan todeta nesteen olevan lapsivettä. Matkan ajaksi on syytä suojautua terveyssiteellä tai pyyhkeellä, sillä lapsivettä voi tulla runsaastikin.


***************************************************

10 kommenttia:

Kipa kirjoitti...

Mulla meni lapsivedet lorahdellen.Heräsin kun lorahti housuun ja pönttöön.Ei siis ollut pissaa kun ei voinu pidättää ;)
Jatkuvasti siis lorahteli hiukan.
Tsemppiä tulevaan!

Mary ja Mea kirjoitti...

Jatkuvasti siis lorahteli hiukan.
Nimenomaan! Tuleeko syöksyllä vettä lattia lainehtien vai niinkuin olis reikä josta sitä lorahtelisi..

orava kirjoitti...

Hui, taitaa h-hetki olla lähellä! Tsemppiä ponnistukseen!

Anonyymi kirjoitti...

Sitähän voi tulla joko juuri tuolla tavalla kuin sulla eli lorahtelemalla tai sitten niinkun olis vesi-ilmapallo puhjennut. Eli onnea vaan synnytykseen, sinnehän se lähtö on edessä teillä :)

inkeri kirjoitti...

Voi että miten jännää!:) Täälläkin odotellaan merkkejä synnytyksen alkamisesta..tosin taitaa jatkua odotteluna vielä pitkään. Toisaalta hyvä, kun niin paljon jännittää ja stressaa itse tapahtumaa. Toisaalta vaan haluaisi nähdä Beibin vihdoinkin!:)

Tsemppiä ja tule pian kertomaan miten kävi jne...!!!:)

Pupu kirjoitti...

Aaaapua, jännittää :)
Pikkuveli syntyy ehkä jo tänään!
Tsemppiä toivotan!

Eeva-Riikka kirjoitti...

Heippa Mari!
Oon täällä aina välillä käynyt kattomassa, että miten teillä tilanteet etenee... Kauheen mukava, kun jaksat tätä sivua koko ajan päivittää, niin tietää missä mennään! Teillä taitaapi olla sitten lähtö sairaalaan lähellä eli eipä muuta kuin tsemppiä koitokseen! :D

ikuinen kirjoitti...

Jännää! Ties vaikka teillä on jo pikkumies käsivarsilla siellä! Kuulumisia odotellessa!

orava kirjoitti...

Joko joko?! :)

Katriina kirjoitti...

Lisää kuvia odotellessa.. =)