perjantaina, kesäkuuta 29, 2007

Synnyttäminen.


**********************************************
Klo 17.10
Lähdettiin ajamaan sairaalaa kohti. Lähetin äitille ja serkkutytölle tekstarin, että nyt mennään. Mulla oli kamala tärinä päällä. Tärisin valtavasti, vaikka kylmä mulla ei ollut. Hampaat kalisi, kädet tärisi ja jalat heilui holtittomasti. Vatsassa oli sellainen kestosupistus päällä koko ajan.

****************************************************
Klo 17.25
Tämä aika on kirjattu synnytyskertomukseen. Kellonajoista kun ei juuri tuolloin ollut käsitystä. Mies kurvasi EA:n ovelle, josta köpöttelin sisälle. Sain soittaa kaksi kertaa ovikelloakin, tuntui ettei jaksa millään oottaa. Tulkaa mä olen tulossa synnyttämään!

Mentiin tutkimushuoneeseen, jossa oli vastassa ns. puolituttu kätilö. Oli tavallaan helpottunut olo.. KIITOS KOVASTI ETTÄ OLIT TYÖVUOROSSA! Vaihdoin vaatteet, enkä meinannu muistaa niiden vaatekappaleiden pukeutumiskoodiakaan enää :) . Paitamekko meinasi mennä napit eteen puettuna.. ja alkkareista kysyin että mitkäs nää olikaan..
Mulle tehtiin yleiset tutkimukset eli kohdunsuun tilanne ja ollaanko kiinnittyneenä lähtötelineeseen. Kohdunsuu oli 4 cm auki ja pää vielä liikahti. Laitettiin sydänkäyrälle, mutta sitten alkoi niiiin kivuliaat supistukset, ettei käyristä juuri tolkkua saatu. Pieni pahoinvointikohtauskin tuli, kuten Meankin synnytyksen alkaessa. Kätilö kysyi vielä kivunlievityksestä, johon Kaj vastasi mitä edellisessä oli käytetty. Mulla ei ollu siinä tilanteessa käsitystäkään mitä kivunlievitystä olisin halunnut..
****************************************************

Klo 17.40
Hetken siinä kärvisteltyäni ja supistuksia tuli jatkuvasti, lähes tauotta, päätti kätilö että lähdetäänpäs synnytyssalin puolelle. Sängyllä mut sinne siirrettiin, kun en pystynyt supistuksilta itse kävelemään. Sängyn vaihtaminenkin tuotti tuskaa.

Salissa mulle annettiin maskilla happea, koska hengitykseni oli niin lyhyttä ja pinnallista nopeiden, lähes koko ajan päällä olevien supistusten takia. Vauvan sykekin kävi 80 tästä johtuen.

Salissa olinkin sitten 10 senttiä auki ja kohta tuli työntämisen tarve. Pari kertaa työnnätti, kunnes kätilö sanoi, että nyt sä Mari synnytät. Otapas sukista kiinni ja seuraavalla supistuksella työnnät. Mitä? Joo!

**************************************************
Klo 17.55
Työntövaihe alkoi klo 17.55. Sitä en enää muista montako työntöä siihen tuli, taisi kolmannella olla pää ulkona, sitten hartiat ja hulaus vaan, vauva oli ulkona.

*************************************************
Klo 18.00
Poikavauva on syntynyt. Kipu loppui kuin seinään.
3380g
49cm

***************************************************
I-vaihe merkitty alkaneeksi ekasta kotona tulleesta kipeästä supistuksesta klo 16.20. I-vaiheen kesto 1h 35min.

II vaihe (ponnistusvaihe) merkitty alkaneeksi klo 17.55. Kesto 5min.

Lapsi syntyi klo 18.00.

Jälkeiset klo 18.05.

Kokonaiskesto 1h 45min.

Yllä kuvassa Lapin keskussairaalan kesäkuun aikana syntyneet kotiinlähtöpäivään 28.6. mennessä. Meidän poikamme syntyi 25.6, jolloin syntyi 6 poikaa ja 1 tyttö. Muutenkin näyttää tämä loppukuu melko poikavaltaiselta.

1 kommentti:

Herkku kirjoitti...

Niin ihmeelliseltä tuntuu, kun edellisessä merkinnässä vielä vähän ennen viittä on kotona kirjoiteltu ja reilun tunnin päästä saa pitää jo poikaa sylissä! Huikeaa!