perjantaina, helmikuuta 23, 2007

It's a Boy!

Käytiin keskiviikko-iltana klo 19 Lapin keskussairaalassa rakenneultrassa ja kuten otsikko kertoo, poika on tulossa.

Ensin katseltiin "tavalliselta" ultralta ja kuva oli jotenkin hämyinen, niin siirryttiin paremmalle ultralle. Mitattiin pienokaista, selvästi näki kuinka aukoi ja sulki suutaan, laittoi kättään suuhun. Kuva oli yllättävän selkeä. Kuvattiin pään ympärystää, aivokammiota, reisiluun pituutta, sormia, varpaita, nilkkojen kulmaa, ylähuulta (mahdollinen huulihalkio), sydäntä, aivoja, vatsalaukkua, napanuoran lähtökohtaa, vatsan ympärystää ja mitähän vielä. Sitä oli niin taas hurmiossa, ettei muista kaikkea.

Tässä vähän tarkempaa tietoa: "Rakenneultraäänitutkimuksessa tutkitaan sikiön rakenteet. Tutkimuksessa nähdään kallo sekä kallon sisäiset rakenteet, selkäranka, raajat ja sisäelimet, kuten munuaiset, vatsalaukku, virtsarakko ja sydän. Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan sikiön kasvu, mahdollinen kaksosraskaus, raskauden kesto sekä istukan sijainti ja lapsiveden määrä. "

Joudun kuuden viikon päästä kontrolliultraan, koska aivokammion leveys oli 1,06 cm. Raja-arvona on 1 cm. Otettiin kaikkiaan neljä mittaa, joista kolme muuta oli luokkaa 0,92-0,96, mutta kun yksi on yli rajan niin kontrolliin laitetaan. Mean aikana, siis nelisen vuotta sitten, ei mitattu edes tämmöistä aivokammiomittaa.

Terveyskirjastosta löysin: "Sikiön rakenteiden kaikukuvaus ajoitetaan useimmiten 15.–19. raskausviikolle, jolloin sikiö on jo niin suuri, että mahdolliset epämuodostumat todennäköisesti havaitaan. Myös sikiön duodenaaliatresia, laajat aivokammiot, lyhyt reisiluu, kaikutiivis suoli, laajentuneet munuaisaltaat tai sydänvika saattavat viitata kromosomipoikkeavuuteen."

Kätilö sanoi, että ei syytä vielä huoleen, koska jos jotain häiriötä vauvassa on, tuo aivokammion lukuarvo on luokkaa 1,5-2 cm. Meillä yksi mittaus oli 1,06 cm. Jotta odottelen sitten 6 viikkoa ja tiedän taas enemmän.

Löytyi mielenkiintoinen linkki, jossa on paljon tietoa sikiöistä ja raskaudesta.
sikiö potilaana

Ultrauksen lopussa kysyin josko kätilö näyttäisi kumpi sieltä on tulossa ja niinhän se näytti, eikä kuvasta voinut erehtyä, niin selvä se oli. Pikkuprinssi sieltä sitten on tulossa. Sata prosenttisen varmaahan tuokaan ei ole..

2 kommenttia:

Pupu kirjoitti...

Ihanaa, nyt Mea saa veljen :)
Tuskin sikiössä mitään vikaa on, loistavaa!

Mary kirjoitti...

Onhan se kivaa, että tulee molempia. Paitsi että garderoopi menee nyt täysin uusiksi..